Smurfen

Ons thema "Smurfen" konden we helaas maar 1 week uitwerken door de verlengde herfstvakantie. Toch konden we heel wat leuke en leerrijke activiteiten voorzien. We oefenden onze fijne motoriek nog wat verder door net op de lijn te knippen en ook wiskunde kwam aan bod want de uitgeknipte smurfen moesten opgekleefd worden in de juiste volgorde: herkennen van cijfers van 1 tot en met 8.Voor vele kleuters was dit geen probleem, het net uitknippen daarentegen was voor sommigen een zwaardere opdracht. Maar...oefening baart kunst. Ook werkten we rond samengestelde woorden: van 2 korte woorden probeerden we een lang woord te maken. Op het einde kon het kistje dan opengemaakt worden. In onze boekenhoek konden we  in een smurfenboek kijken, we maakten op het digibord allerlei opdrachten en op de computer maakten we ook verschillende smurfenpuzzels. Fausto bracht een smurfenspel mee, ook dat werd gespeeld. Verder zochten we ook naar de verschillen tussen twee bijna identieke prenten. Rijmwoordjes kwamen ook nog een keer aan bod. Elke dag moest er ook een opdracht uitgevoerd worden om de smurfjes die Gargamel had gestolen terug te krijgen. Gelukkig hadden we vrijdag alle smurfen terug.

Lees Meer
19 Hits

Exotisch fruit.

"Exotisch fruit" was ons laatste thema voor de herfstvakantie. Heel wat kleuters brachten exotisch fruit mee. Op het digibord zagen we een filmpje waar het fruit vandaan kwam en hoe het hier bij ons geraakte. Ook proefden we van al dit lekker fruit. Het ene viel al meer in de smaak dan het andere maar iedereen proefde ervan. En meestal vonden ze het achteraf best wel lekker en wilden wel meerdere stukjes eten. We gebruikten weer verschillende technieken om fruit te maken. Een fruitlotto, letterkaartjes, spelletjes op het digibord en nog heel wat denkoefeningen deden we in dit thema. Ook in de turnles met juf Tine deden we allerlei opdrachtjes met fruit. De letters R en S kwamen ook aan bod. Als afsluiter voor dit eerste deel van het schooljaar, hielden we een spelletjesvoormiddag. De kleuters konden kiezen uit verschillende gezelschapsspelen, maar ook de favoriete hoekjes van de klas waren open. Veel kijkplezier!

Lees Meer
25 Hits

Het is herfst!

De dagen worden frisser, natter en kouder. Tijd dus om wat te werken rond het thema "herfst". Als aanloop van dit nieuw thema trokken we met de bus naar het bos in Koekelare. We waren met 2 juffen dus konden we opsplitsen in 2 groepen. We zagen er verschillende paddenstoelen, bomen maar vooral heel veel afgewaaide takken en bomen na een stormachtig weekend. We klauterden erover en ontmoetten elkaar halverwege onze boswandeling. Om beurten deden we leuke opdrachten. Op het einde ontdekten (vooral de jongens) een kamp en besloten meteen om het een stuk steviger te maken. Als slot zagen we ook een konijn in het bos dat helemaal niet bang was van onze zeppelinkleuters. En dat vonden ze uiteraard heel leuk.In de klas schilderden we vrij wat we in het bos gezien hadden.  We speelden een geluidenbingo en herkenden de geluidjes van het verhaal van de vorige dag. We maakten weer puzzels, zowel aan tafel als op de computer, we deden teloefeningen aan de hand van een gezelschapsspel en ook taalopdrachten kwamen aan bod. Zowel in de grote klas bij juf Tine als in het kleine klasje bij juf Livina oefenden we heel wat met verschillende materialen. Zo kwamen ook pico piccolo, lexidata, smartgames,... aan bod. Bij de letterwandeling zochten we voorwerpen die met de letter V en W begonnen of ook woordjes die met deze 2 letters beginnen. Onze lettermap werd verder aangevuld en ook ons themaschrift werd zoals elke week aangevuld met een nieuwe tekening. Een boeiende week en bijna weeral klaar voor een nieuw en laatste thema voor de herfstvakantie.

Lees Meer
32 Hits

Naar het bos.

Wat een geluk, na een stormachtig en heel nat weekend konden we naar het bos zonder één spatje regen. We zagen heel wat nootjes en bolsters doornat op de grond liggen.  Ook de sparappels, de naalden en al wat we vonden en zagen, was nat en glad. Maar dat kon de pret niet bederven. Af en toe moesten we over takken klimmen die zomaar midden op het wandelpad lagen. We zagen kunstwerken uit boomstammen gemaakt, paddenstoelen groot en klein en we hoorden de vogels fluiten. Helaas zagen we ook afval in het bos maar de kleuters merkten meteen op dat dit niet in het bos thuis hoorde. Op het einde van de voormiddag kwam er een konijntje op ons pad gewandeld en dat was uiteraard een hele attractie. Tevreden keerden we 's middags naar school terug.

Lees Meer
48 Hits

Thema "gevoelens".

Maandag kregen we heuglijk nieuws:  Fien kreeg er een zusje bij. Welkom kleine Phae!! Dat was meteen een blij gevoel in de zeppelinklas. En ook de voorstelling van Victor en de goedgevoelmachine was een goed aanknopingsmunt om dit thema te verwerken. We maakten uiteraard een leuke attentie voor de baby. Ook deden we allerlei opdrachten en spelletjes i.v.m. onze gevoelens. Aan de hand van kaarten werden de verschillende gevoelens besproken. Een wiskundige opdracht zoals patrooon verder zetten kwam aan bod. Als taalactiviteit hadden we onder andere het herkennen van woordjes "blij, boos, bang, verdrietig." En uiteraard mocht ook het "babbelspel" niet ontbreken waarbij kleuters aan de hand van kaartjes over gevoelens praten. 

Lees Meer
48 Hits

Thema "Verkeer" en de letters X, Y en W

Twee weken vlogen weer voorbij. 3 nieuwe letters kwamen ook aan bod: X, Y en W. Bekijk de foto's met je kleuters en laat hen vertellen wat ze doen.  Zo zie je dat ze wel heel actief bezig zijn om zowel rond het thema als rond de nieuwe letters te werken. En dat in heel veel verschillende hoekjes. Wiskunde, taal, creatief bezig zijn...het komt allemaal aan bod.We werkten rond rijmwoordjes, herkennen van een eerste letter, groepjes maken van 2,3,4,5 of meer. Ook verschillende denkoefeningen kwamen aan bod. Herkennen van letters en cijfers deden we o.a. met nummerplaten. Veel plezier met het bekijken van de blog!

Lees Meer
55 Hits

Welkom in de zeppelinklas

Twee weken werkten we rond het thema :"Welkom in de zeppelinklas. We genoten van de eerste momenten samen met de vriendjes uit de klas. Uiteraard deden we ook heel wat werkjes. De eerste letter kwam ook al aan bod. Nieuwe liedjes werden aangeleerd en ook het onthaal kreeg een vast ritueel.  Naamkaartjes werden gemaakt voor de verschillende hoekjes. Rijmen, woordstukjes, teloefeningen,... het kwam allemaal al aan bod. Geniet maar van de foto's van de eerste 2 weken.

Lees Meer
68 Hits

Met pompom in de zeppelinklas.

Beste ouders,  met wat vertraging door problemen met de blog, kunnen we jullie toch wat sfeerbeelden laten zien van de eerste week in de zeppelinklas. Eerst en vooral leerden we de nieuwe klas en klaspop kennen en maakten kennis met juf Tine. Juf Véronique is momenteel nog aan het herstellen.  De eerste letter waarrond we werken is uiteraard de "Z" van ZEPPELINKLAS .  Heel wat kleuters brachten een voorwerp mee. De eerste dagen knutselden we wat voor de inrichting van onze klas: we maakten een boekenworm voor de verjaardagskalender en uiteraard zorgden we ook voor enkele zeppelins als herkenningsteken in de klas. Symbolen worden vervangen door onze naam en het lukt al aardig om snel onze naam te herkennen en in het juiste hoekje te hangen. Na enkele dagen rond de letter "Z" te hebben gewerkt, werd het tijd voor onze wekelijkse letterwandeling. We zochten op straat naar voorwerpen die begonnen met de "Z". En we zagen er heel wat. Kijken jullie mee naar wat we gevonden hebben?  Foto's uit de klas komen op het einde van de week op de blog.

Lees Meer
76 Hits